fier forjat

Articole fier forjat

Farmecul obiectelor din fier forjat

22.06.2009

Mariela Vanu

Obiectele din fier forjat ofera solutia ideala pentru un ambient unic.

Noptierele, masutele de toaleta, consolele cu oglinzi cu rama de metal, lampile sau veiozele, cuierele sau relaxantele balansoare pot fi confectionate din acest elegant material, fier forjat.

In zona spatiilor nocturne, metalul se transforma intr-un material romantic, odihnitor. Patul este protagonistul unui spectacol inedit de culori si forme nebanuite. Intr-o trecere in revista influentata de factorul timp – de la modern la enigmatice baldachine, flori stilizate sau linii drepte, epurate de orice emotie, totul curge intr-o cascada ametitoare. Depinde doar de gustul personal al fiecaruia si de incadrarea istorico-temporara. Formele simple sau dantelariile maure, motivele florale sau siluetele de pasari si animale au facut deliciul stilurilor Art Deco si Art Nouveau.

fier forjat

Articole fier forjat – scurt istoric

Daca in Evul Mediu metalul era precum un rege ce stapanea un domeniu vast, odata cu trecerea timpului si-a pierdut din splendoare. La inceput de secol a renascut, fiind reconsiderat si redescoperit, invitat sa participe din ce in ce mai mult in viata de zi cu zi. Dormitoarele decorate in genul iatacurilor romantice, cu materialele lor grele ce curg lenes peste raceala eleganta si trufasa a fierului, stau marturie acestui fapt. Indulcit de o paleta cromatica atent aleasa sau de un decor sofisticat, metalul capata noi valente.

La orice obiect din fier forjat, dacă este vopsit in alb sau acoperit cu bronz, metalul auster se incalzeste, se educa in spiritul bunelor maniere ale unui ambient elegant, stralucitor sau opulent. Caldurii si moliciunii materialelor textile sau atmosferei protective a lemnului i se alatura duritatea si fermitatea metalului, creionand o intimitate aparte, o filozofie a stilului dominat de fier forjat, semnat de asocieri de materiale inedite.

Parfum de epoca sau inovatie, traditie sau redefinire?… sunt intrebari si raspunsuri crescand in progresie geometrica cu care designerii nu inceteaza sa sustina un dialog estetic. Mobilierul si decorul din fier forjat sunt coerente si echilibrate, oferind alternative de stil si rafinament. Nota dominanta a spatiilor nocturne este relaxarea, in functie de cultura si intentie.

Chiar daca este un material greoi si rece, este calmat de paleta cromatica, iar sarea si piperul sunt micile obiecte, cele care atrag inevitabil privirea, cele care asteapta cu nerabdare sa surprinda cu o unica si sublimata emotie artistica.

Pentru camerele copiilor, designerii de marca au oferit solutii nostime si pline de rafinament: leagane si cosuri pentru nou-nascuti sau alternative de salvare a spatiului cu paturi suprapuse.

Materialele naturale, moi, antialergice sau ultrasofisticatele si mereu noi imbratiseaza si leagana pe soapte de basm visele pline de candoare ale celor mici.

Articole fier forjat